Voetreflexologie: Een Eeuwenoude Behandeling voor Welzijn

Voetreflexologie: Een Eeuwenoude Behandeling voor Welzijn

Voetreflexologie is een behandeling die al eeuwenlang wordt toegepast. Het omvat het uitoefenen van druk op verschillende punten op de onderkant van de voet.

Volgens de traditionele geneeskunde (TCM) corresponderen deze punten met verschillende delen van het lichaam. Ze zouden meerdere voordelen hebben, waaronder het verminderen van stress, het bevorderen van de spijsvertering en het bevorderen van een gezonde slaap.

Wat is reflexologie?

"Reflexologie staat algemeen bekend als een holistische praktijk die op de voeten wordt uitgevoerd," zegt Brian Goodwin, schoonheidsspecialist, kruidkundige en internationaal opvoeder bij Éminence Organic Skin Care. "Het concept is dat er meridiaanpunten op de voeten zijn die corresponderen met verschillende organen in het lichaam."


Volgens Dustin Martinez, een chiropractische arts uit Los Angeles, toont onderzoek uit 2014 aan dat reflexologie de kwaliteit van leven op verschillende manieren kan verbeteren.


Dit omvat het verminderen van stress en het brengen van balans in het lichaam, de energie en de geest.


"Reflexologie is oude geneeskunde - het bestaat al eeuwen," zegt hij. "Het kan worden teruggevoerd tot 2330 v.Chr."

Volgens Martinez kreeg reflexologie zijn huidige naam in de Verenigde Staten in het begin van de 20e eeuw.

voetreflexologie pijnpunten van het lichaam

Voordelen van voetreflexologie

Voetreflexologie kan helpen bij:


 • stress en ontspanning
 • pijnmanagement
 • spijsvertering
 • oogspanning
 • verbeterde slaap

Stress en ontspanning

Een van de belangrijkste voordelen van reflexologie is ontspanning en stressbeheer. Dit wordt bereikt door druk uit te oefenen op bepaalde punten op de voeten.


"Ontspanning is waarschijnlijk het grootste voordeel [van voetreflexologie]," zegt Martinez. "Reflexologie helpt door de bloedstroom door het lichaam te verhogen, wat helpt om stress en angst te verminderen en de bloeddruk te verlagen. Als je minder gestrest en minder angstig bent, is het gemakkelijk om ontspannen te voelen."


In het bovengenoemde onderzoek uit 2015 merken de auteurs op dat een veelvoorkomend voordeel van reflexologie het verminderen van stress en het opwekken van algemene ontspanning kan zijn.


Bovendien merkt de studie op dat reflexologie een manier kan zijn om het patroon van repetitieve levensstijlstress te doorbreken door "de lichaamssystemen te helpen terug te keren naar hun natuurlijke staat."


Ander onderzoek ondersteunt dit.

Een systematische review uit 2019 van reflexologie in palliatieve zorg voor gevorderde kanker vond dat reflexologie, samen met andere complementaire therapieën zoals aromatherapie en massage, het welzijn verbeterde en mensen verlichting bood en ontsnapping bood aan hun aandoening.


Als je reflexologie probeert voor stressmanagement of ontspanning, overweeg dan meerdere sessies. Volgens de studie uit 2015 kan één sessie de stressrespons onderbreken, maar worden meerdere sessies aanbevolen voor optimale voordelen.

Pijnmanagement

Misschien gerelateerd aan de effecten op stress en ontspanning, kan voetreflexologie ook helpen bij het beheersen van zowel acute als chronische pijn.


Voetreflexologie kan pijn verminderen na een operatie. Een studie uit 2020 vond dat voetreflexologie de pijn significant verminderde na een niertransplantatieoperatie, vergeleken met een controlegroep.


Op dezelfde manier vond een studie uit 2018 dat voetreflexologie de pijn significant verminderde na een abdominale hysterectomieoperatie, vergeleken met een controlegroep.


Er is ook bewijs ter ondersteuning van de effectiviteit van voetreflexologie bij het verminderen van chronische pijn. In een studie uit 2019 verminderde voetreflexologie significant pijn en angst bij kinderen met chronische pijn.

Een enquêtestudie uit 2018 onder militairen met chronische pijn vond dat na één sessie voetreflexologie de pijnscores met 43% verminderden bij mannen en 41% bij vrouwen.

Spijsvertering

Martinez merkt op dat reflexologie kan helpen bij de spijsvertering.


"Een van de reflexpunten op je voeten is verbonden met je maag - wanneer dit specifieke punt wordt gestimuleerd, zal het de bloedstroom naar je maag verhogen, wat de spijsvertering helpt verbeteren," zegt hij.


Een studie uit 2017 naar voetreflexologie voor kinderen met functionele obstipatie vond echter dat reflexologie geen effect had op de frequentie of consistentie van de stoelgang.


Er is meer onderzoek nodig om eventuele effecten van voetreflexologie op de spijsvertering te begrijpen.

Oogspanning

"Reflexologie kan helpen om een deel van de stress die we op onze ogen leggen door onze dagelijkse activiteiten om te keren," zegt Martinez. "Deze drukpunten helpen de strakke spieren te ontspannen die worden veroorzaakt door de hele dag naar onze schermen te kijken."

Verbeterde slaap

Gezien het feit dat reflexologie gunstig kan zijn om te ontspannen en stress te verminderen, is het geen verrassing dat sommigen zeggen dat het kan helpen bij het bevorderen van een rustiger nachtrust.


"Omdat reflexologie energie verplaatst en de algehele circulatie verbetert, is het gemakkelijk om na een behandeling een rustige nachtrust te hebben," legt Martinez uit.


In de eerder genoemde studie uit 2020 over voetreflexologie na niertransplantatieoperaties had de groep die voetreflexologie ontving een aanzienlijk verbeterde slaapkwaliteit.

Diabetes

Het is onbekend of voetreflexologie gunstig is voor diabetes, maar dit is een lopend onderzoeksgebied.


Een studie uit 2018 vond dat 12 sessies voetreflexologie voor mensen met diabetes geen effect hadden op de capillaire bloedglucose, de weefseltemperatuur van de voeten en de plantaire druk.


Enige verbetering werd gezien in de tijd die de voet op de grond doorbracht, wat mogelijk wijst op verbeterde mobiliteit en het voorkomen van voetulcera. Dit was echter een kleine studie met beperkingen, dus er is meer onderzoek nodig om conclusies te trekken over reflexologie voor diabetes.

Werkt reflexologie?

Reflexologie kan gunstig zijn als een behandeling die plaatsvindt naast andere behandelingen voor een aandoening, vaak aangeduid als een aanvullende behandeling. Raadpleeg echter altijd uw arts voordat u met een nieuwe behandeling begint.


Het is belangrijk op te merken dat hoewel reflexologie al duizenden jaren in veel landen wordt beoefend, er weinig wetenschappelijk bewijs beschikbaar is om de effectiviteit ervan te bewijzen.


Volgens Claire Barnwell, lid van The Association of Reflexologists en eigenaar van de Feetology reflexologiepraktijk, "zijn er enkele positieve onderzoeksprojecten uitgevoerd met reflexologie; echter, tot nu toe is er nog geen groot genoeg lichaam van bewijs voor ons om klinische claims van effectiviteit te maken."


Barnwell merkt echter op dat "er geen twijfel over kan bestaan dat wat het wel biedt, een periode van ontspanning is waarbij de klant individuele aandacht en ondersteunende aanraking krijgt in een empathische luisteromgeving."


Een studie uit 2015 merkte op dat sterk bewijs ter ondersteuning van voetreflexologie ontbreekt, ondanks vele kleinschalige onderzoeken en anekdotisch bewijs.


Als niets anders, kan voetreflexologie een rustgevende, ontspannende manier zijn om te ontspannen en wat masserende aandacht aan je voeten te geven. Meer onderzoek is nodig om te bevestigen of het specifieke gezondheidsvoordelen biedt.

Bijwerkingen en contra-indicaties van reflexologie

Barnwell merkt op dat de meeste mensen na een reflexologiesessie een gevoel van welzijn en ontspanning ervaren. Er kunnen echter bijwerkingen optreden. Deze omvatten:


 • lusteloosheid
 • misselijkheid
 • huilen of huilerigheid
 • duizeligheid
 • sterke emoties

"Dit is meestal van voorbijgaande aard, en reflexologen geloven dat het deel uitmaakt van het genezingsproces," zegt Barnwell.


Reflexologie is echter niet voor iedereen. Voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen kan het meer kwaad dan goed doen. Contra-indicaties voor reflexologie zijn onder meer:


 • circulatiestoornissen
 • jicht
 • geschiedenis van bloedstolsels
 • bepaalde voetblessures zoals verstuikingen, verrekkingen of stressfracturen
 • pijnlijke huidaandoeningen zoals blaren of ernstige eczeem of psoriasis
 • besmettelijke huidaandoeningen zoals schurft, waterpokken of zwemmerseczeem
 • bepaalde symptomen van diabetes, waaronder niet-genezende wonden of perifere neuropathie

Reflexologie wordt niet aanbevolen voor mensen met jicht, een geschiedenis van bloedstolsels of circulatiestoornissen.


Als u zwanger bent, raadpleeg dan een arts voordat u reflexologie probeert. Er zijn zorgen over voetreflexologie en het stimuleren van de bevalling.

Massage versus reflexologie: Wat is het verschil?

Hoewel massage en voetreflexologie beide bekend staan om hun ontspannende voordelen, hebben ze verschillende functies.


"Voetreflexologie is een therapeutische massage met aanhoudende druk in plaats van brede strijkbewegingen, zoals bij een klassieke massage," legt Martinez uit. "Fijne details en druk worden toegepast op specifieke reflexpunten en worden vastgehouden tot ze worden losgelaten."


Een massage kan meer voordelen hebben voor algemene ontspanning en spierpijn, terwijl reflexologie zich mogelijk kan richten op specifieke zorgen met gerichte punten op de voeten.


Hoe lang duurt het voordat je de voordelen begint te zien?

Volgens Martinez merkt het merendeel van de patiënten de voordelen na hun eerste reflexologiesessie.


"Iedereen is uniek en geneest in zijn eigen tempo," zegt Martinez. "Over het algemeen complementeert reflexologie het natuurlijke genezingsproces dat al plaatsvindt."


Hoewel je mogelijk de effecten van reflexologie na slechts één behandeling kunt voelen, wordt geadviseerd om reflexologie naast andere door de arts aanbevolen behandelingen voort te zetten voor de beste resultaten.

Conclusie

Hoewel reflexologie wetenschappelijk gezien mogelijk niet bewezen is als medische behandeling voor gezondheidsproblemen, wordt het al eeuwenlang gebruikt om veel kwalen te behandelen.


Voetreflexologie kan gunstig zijn als aanvullende behandeling, maar wetenschappelijk bewijs ontbreekt.

Zelf voetreflexologie toepassen van uit huis?

Wil je thuis zelf voetreflexologie toepassen? Met onze handige sok en massage stok wordt het een fluitje van een cent! Onze sok is speciaal ontworpen met alle reflexologiepunten erop uitgestippeld, zodat je precies weet waar je moet drukken voor maximale effectiviteit. Daarnaast bevat onze set ook een massage stok die je aan alle kanten kunt gebruiken om de reflexologiepunten te stimuleren. Met duidelijke uitleg en instructies ben je binnen no-time klaar om van start te gaan!

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven de €45

Gratis advies

Stuur ons een bericht via de whatsapp knop of via de mail!

30 Dagen gratis uitproberen

Niet tevreden, geld terug garantie

Zonder medicatie of operaties

Natuurlijke oplossingen voor een rechte rug