Hernia en Decompressie


Een hernia is een veelvoorkomende aandoening die optreedt wanneer een deel van de tussenwervelschijf uitsteekt. Om het begrijpelijk te maken, laten we eerst eens kijken naar de structuur van de wervelkolom. De wervelkolom bestaat uit een reeks van wervels die als bouwstenen dienen voor ons skelet en het ondersteunen van ons lichaam. Tussen elke twee aangrenzende wervels zit een tussenwervelschijf. Deze schijven fungeren als schokdempers en zorgen ervoor dat de wervelkolom flexibel kan bewegen.


Wat is een Hernia van de Tussenwervelschijf?

Nu, een hernia treedt op wanneer de zachte binnenkern van een tussenwervelschijf, genaamd de nucleus pulposus, door de stevige buitenlaag van de schijf, de annulus fibrosus, naar buiten drukt. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, maar een veelvoorkomende oorzaak is compressie van de rug.


Compressie van de rug kan optreden door verschillende factoren, waaronder neerwaartse druk, overbelasting van de rugspieren, verkeerde lichaamshouding, zwaar tillen, of zelfs door langdurig zitten in een verkeerde positie. Deze druk kan ervoor zorgen dat de tussenwervelschijf uitpuilt of zelfs scheurt, wat resulteert in een hernia.


Wanneer een hernia zich voordoet, kan het druk uitoefenen op de omliggende zenuwwortels in de wervelkolom. Dit kan leiden tot pijn, tintelingen, gevoelloosheid, of zwakte in het gebied dat door die specifieke zenuw wordt verzorgd. Afhankelijk van de locatie en ernst van de hernia, kunnen de symptomen variëren van mild tot ernstig en kunnen ze van invloed zijn op verschillende delen van het lichaam, zoals de rug, billen, benen, en zelfs de voeten.


Het is belangrijk om te onthouden dat een hernia niet altijd symptomen veroorzaakt, maar wanneer ze dat wel doen, kan het aanzienlijke ongemak en beperkingen in het dagelijks leven veroorzaken. Het begrijpen van de oorzaken en symptomen van een hernia kan helpen bij het voorkomen ervan en het zoeken naar passende behandelingen wanneer nodig.


Rug Compressie en een Hernia


Compressie speelt een centrale rol bij het ontstaan en de ontwikkeling van hernia's in de wervelkolom. Om dit beter te begrijpen, laten we eens kijken naar hoe compressie de tussenwervelschijven beïnvloedt en uiteindelijk kan leiden tot een hernia.


De tussenwervelschijven bevinden zich tussen de wervels van de wervelkolom en fungeren als schokdempers die de impact opvangen die ontstaat bij bewegingen zoals lopen, rennen en springen.  Compressie van de wervelkolom treedt op wanneer er druk wordt uitgeoefend op de tussenwervelschijven. Deze druk kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals langdurig zitten in een verkeerde houding, zwaar tillen, repetitieve bewegingen die de rug belasten, of zelfs overgewicht.


compressie van de tussenwervelschijf

Decompressie van de Tussenwervelschijven


Decompressie speelt zoals de naam het al zegt een cruciale rol bij het verlichten van symptomen geassocieerd met hernia's en het bevorderen van de ruggezondheid. Wanneer een hernia optreedt, kan de uitpuilende tussenwervelschijf druk uitoefenen op de omliggende zenuwwortels, wat kan leiden tot pijn, tintelingen, gevoelloosheid, of zwakte in het gebied dat door die specifieke zenuw wordt verzorgd. Decompressietechnieken zijn gericht op het verminderen van deze druk en het herstellen van de normale functie van de wervelkolom.


De essentie van decompressie is het herstellen van balans. Wanneer de last van het dagelijks leven op onze rug rust, kan het effect op onze gezondheid aanzienlijk zijn. Onze decompressiebrace biedt een zachte, maar doeltreffende manier om de druk van de tussenwervelschijven te verlichten, waardoor de rug de kans krijgt om te herstellen en te revitaliseren

Decompressie van de onderrug

Decompressie Toepassen met een Decompressie Brace


Een effectieve manier om decompressie te bereiken is het gebruik van decompressiebraces. Deze braces zijn ontworpen om de wervelkolom te ondersteunen en tegelijkertijd de druk op de tussenwervelschijven te verminderen. Eén type decompressiebrace maakt gebruik van luchtdruk om de wervelkolom te decomprimeren. Deze braces zijn voorzien van luchtkamers die kunnen worden opgepompt, waardoor de afstand tussen de wervels wordt vergroot en de druk op de tussenwervelschijven wordt verminderd.


Het gebruik van een decompressiebrace kan verschillende voordelen bieden voor mensen met hernia's of andere ruggerelateerde problemen. Ten eerste kan het verlichting bieden van pijn en ongemak geassocieerd met hernia's door de druk op de zenuwwortels te verminderen. Dit kan de mobiliteit verbeteren en het dagelijks functioneren vergemakkelijken. Bovendien kan het dragen van een decompressiebrace helpen om de natuurlijke kromming van de wervelkolom te ondersteunen en de houding te verbeteren, wat op lange termijn kan bijdragen aan het voorkomen van verdere complicaties.


Decompressie Braces kunnen niet alleen nuttig zijn voor mensen die al symptomen van hernia's ervaren, maar ook preventief kunnen worden gebruikt om het risico op hernia's te verminderen, vooral bij mensen die regelmatig zware fysieke activiteiten uitvoeren of langdurig in een zittende positie werken.


Kortom, decompressiebraces, zoals onze decompressiebrace met luchtdruktechnologie, bieden een effectieve en niet-invasieve manier om de druk op de wervelkolom te verminderen en symptomen geassocieerd met hernia's te verlichten. Door regelmatig gebruik kunnen ze bijdragen aan een verbeterde ruggezondheid en verminderde druk op de rug. 


Wil je meer weten over hoe de decompressiebrace werkt en waarom het de ideale keuze is voor het behandelen van een hernia? Download dan ons GRATIS ebook hieronder voor een diepgaande uitleg en handige tips voor het omgaan met een hernia.

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven de €45

Gratis advies

Stuur ons een bericht via de whatsapp knop of via de mail!

30 Dagen gratis uitproberen

Niet tevreden, geld terug garantie

Zonder medicatie of operaties

Natuurlijke oplossingen voor een rechte rug