De Kracht van Juiste Stretching voor je Onderug

De Kracht van Juiste Stretching voor je Onderug: Een Complete Gids

Stretching is een essentiële praktijk voor het behoud van een gezonde en flexibele rug. Echter, niet alle stretch oefeningen onderrug worden correct uitgevoerd. In deze blogpost zullen we de juiste manier van rug stretch bespreken, de voordelen van goed uitgevoerde stretch oefeningen onderrug voor de tussenwervelschijven, en enkele praktische tips geven over wat je wel en niet moet doen tijdens het rekken onderrug. Tot slot nodigen we je uit om ons ebook te downloaden, waarin we gedetailleerde oefeningen en uitleg bieden voor diverse rugklachten.

Het Belang van Correct Stretchen


Het correct uitvoeren van stretch oefeningen onderrug is cruciaal. Veel mensen maken de fout om te hard of te snel te stretchen, wat kan leiden tot blessures in plaats van verlichting. Onjuist stretchen kan de tussenwervelschijven extra belasten, wat juist averechts werkt.

rek oefeningen onderrug stretch oefening onderrug stretch oefeningen onderrug rug stretch rug stretchen stretch onderrug onderrug stretch onderrug rekken rekken onderrug rug rekken rek oefeningen rug rek en strek oefeningen rug

De Voordelen van Juiste Stretching voor de Tussenwervelschijven


"Correcte stretch oefeningen kunnen een wereld van verschil maken voor je tussenwervelschijven. Deze schijven fungeren als schokdempers tussen de wervels en zijn essentieel voor de flexibiliteit en veerkracht van je rug."

Correcte stretch oefeningen onderrug kunnen een wereld van verschil maken voor je tussenwervelschijven. Deze schijven fungeren als schokdempers tussen de wervels en zijn essentieel voor de flexibiliteit en veerkracht van je rug.

Wat gebeurt er precies in je rug tijdens het stretchen?

Je wervelkolom bestaat uit botten, genaamd wervels, die niet flexibel zijn en niet uitrekken. Tussen elke wervel bevindt zich een tussenwervelschijf, een zachte, gelachtige structuur die fungeert als een schokdemper. Deze schijven absorberen de schokken en druk die op je rug komen te staan en zorgen voor de nodige flexibiliteit van je rug. Wanneer je juiste stretch oefeningen onderrug doet, worden deze tussenwervelschijven ontlast en kan de doorbloeding verbeteren, wat helpt bij herstel en onderhoud van de rug.


Door de juiste stretch oefeningen onderrug te doen, kan je:

 • De druk op de tussenwervelschijven verminderen: Dit helpt om pijn en ongemak te verlichten en voorkomt verdere schade.
 • De doorbloeding verbeteren: Verbeterde doorbloeding zorgt ervoor dat voedingsstoffen en zuurstof efficiënter naar de tussenwervelschijven worden vervoerd, wat hun gezondheid en functionaliteit ondersteunt.
 • De flexibiliteit en mobiliteit van de rugspieren vergroten: Door je rugspieren flexibel te houden, ondersteun je de natuurlijke beweging en veerkracht van je wervelkolom.

Wat Moet je Wel en Niet Doen tijdens het Stretchen?

Wat je wel moet doen:

 1. Langzaam en Gecontroleerd Bewegen: Voer je stretch oefeningen onderrug langzaam uit en vermijd plotselinge bewegingen. Dit zorgt ervoor dat je de spieren en tussenwervelschijven niet overbelast.
 2. Luister naar je Lichaam: Stop onmiddellijk als je pijn voelt. Een lichte spanning is normaal, maar pijn is een teken dat je te ver gaat en mogelijk schade aanricht.
 3. Gebruik de Juiste Techniek: Zorg ervoor dat je de juiste houding aanneemt om maximale voordelen te behalen en blessures te voorkomen. Een goede techniek zorgt ervoor dat je de juiste spieren stretcht en de tussenwervelschijven ontlast.

Wat je niet moet doen:

 1. Niet Overstrekken: Overdrijf niet met rek oefeningen onderrug. Overmatige stretching kan de spieren en tussenwervelschijven beschadigen en meer kwaad dan goed doen.
 2. Geen Korte, Schokkerige Bewegingen: Vermijd het maken van snelle, schokkerige bewegingen die je rug kunnen belasten en de tussenwervelschijven kunnen beschadigen.
 3. Geen Stretching Zonder Warming-Up: Begin altijd met een lichte warming-up om je spieren voor te bereiden op de rek en strek oefeningen rug. Koude spieren zijn minder flexibel en vatbaarder voor blessures.

Vijf Stappen voor een Compleet Stretch- en Rekproces


Om optimaal te profiteren van je stretch oefeningen onderrug, is het belangrijk om een gestructureerde aanpak te volgen. Hier zijn vijf stappen die je kunt volgen om je rugspieren effectief los te maken en je tussenwervelschijven te ontlasten:


 1. Gebruik een Foam Roller om de Spieren los te Maken Begin met een foam roller om de spanning in je spieren te verminderen en de doorbloeding te verbeteren. Rol langzaam over je onderrug en stop op de plekken waar je extra spanning voelt. Dit helpt om knopen en strakke spieren los te maken, waardoor de spieren beter voorbereid zijn op de stretching.

 2. Rekken naar de Zijkant voor Flexibele Bewegingen Ga staan met je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Strek je armen boven je hoofd en buig langzaam naar één kant terwijl je de andere hand langs je lichaam laat glijden. Houd deze positie een paar seconden vast en herhaal aan de andere kant. Deze zijwaartse stretch helpt de laterale flexibiliteit van je rug te vergroten en de spanning langs de zijkanten van je rug te verminderen.

 3. Zittende Stretch voor de Onderug Ga op de grond zitten met je benen recht voor je uitgestrekt. Buig langzaam voorover vanuit je heupen en probeer je tenen aan te raken. Als je je tenen niet kunt bereiken, strek je je handen zo ver mogelijk naar je voeten toe. Houd deze positie vast zonder te forceren. Deze stretch helpt om de onderrug en hamstrings voorzichtig te verlengen en flexibiliteit te bevorderen.

 4. Cat-Cow Stretch voor Flexibiliteit in de Lengte Ga op handen en knieën zitten, met je handen direct onder je schouders en je knieën onder je heupen. Begin in een neutrale positie. Adem in en laat je buik naar de vloer zakken terwijl je je hoofd en staartbeen optilt (de 'Cow' positie). Adem uit en ronde je rug omhoog naar het plafond, terwijl je je hoofd naar beneden laat hangen (de 'Cat' positie). Herhaal deze bewegingen langzaam en gecontroleerd om de lengte van je rug soepel en flexibel te houden.

 5. Zittende Rotatie voor Torsie Flexibiliteit Ga op de grond zitten met je benen recht voor je uit. Buig je rechterknie en plaats je rechtervoet aan de buitenkant van je linkerknie. Draai je bovenlichaam naar rechts en plaats je linkerelleboog aan de buitenkant van je rechterknie voor extra ondersteuning. Houd deze positie een paar seconden vast en herhaal aan de andere kant. Deze torsiestretch helpt de flexibiliteit en mobiliteit van je wervelkolom te verbeteren.

Download ons Ebook voor Meer Gedetailleerde Oefeningen

Wil je meer weten over effectieve stretch oefeningen onderrug en welke oefeningen specifiek zijn voor verschillende rugklachten? Download ons ebook 'Alles over Rugklachten'! In dit uitgebreide boek vind je gedetailleerde uitleg en illustraties van diverse rek en strek oefeningen rug, specifiek gericht op het verlichten en voorkomen van rugpijn.  Hieronder kun je het Ebook gratis downloaden en begin vandaag nog met het verbeteren van je ruggezondheid!


Heb je nog vragen of wil je meer informatie over rug stretchen? Laat het ons weten!

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven de €45

Gratis advies

Stuur ons een bericht via de whatsapp knop of via de mail!

30 Dagen gratis uitproberen

Niet tevreden, geld terug garantie

Zonder medicatie of operaties

Natuurlijke oplossingen voor een rechte rug