Oorzaken van Rugklachten

We hebben door de jaren heen gezien dat veel mensen hun rug op de verkeerde manier verzorgen of behandelen. Ook in de cijfers is te zien dat 60% van de volwassenen wel eens last heeft van rugpijn. Dat is natuurlijk een schrikbarend hoog cijfer. Maar hoe komt dit? Daar zijn verschillende redenen voor.

 

Rugpijn heeft altijd een oorzaak en als u eenmaal begrijpt waardoor ze ontstaan, kunt u er bijna altijd zelf eenvoudig iets aan doen. Dit vergt enkel enige discipline.

 

De meest voorkomende redenen van rugpijn zijn:

1). Onze ruggenwervel is nog niet 100% mee geëvolueerd vanaf de tijd dat we nog op 4 poten liepen.

Dat is ook de reden dat zoveel mensen met rugklachten te maken krijgen. Het is een zwak punt anderzijds ook het centrum van ons lichaam. De ruggenwervel is een snelweg van water, zuurstof en voedingsstoffen. Het verbindt ons hele lichaam.

 

2). We zitten te veel (en als we zitten, zitten we vaak verkeerd).

Onderzoek wijst uit dat we gemiddeld 10 uur per dag zitten(!). Op het werk, in de auto en thuis op de bank. Ons lichaam is niet gemaakt om zoveel te zitten en steeds een “kromme” houding aan te nemen. Veel mensen zitten onderuitgezakt met de bekken naar voren gekanteld, leunend op het stuitje en de onderrug. Daardoor komt er veel druk op de ruggenwervels en deze kunnen hierdoor zelfs iets scheef gaan groeien waardoor de tussenwervels ingezakt of beschadigd kunnen raken. Eigenlijk zijn wij mensen niet gemaakt om zoveel te zitten.

 

3). Doordat onze rug door de jaren heen een hoop te verduren heeft gekregen kan deze symptomen van slijtage beginnen te vertonen.

Niet gek, als we nadenken over alles wat onze rug heeft meegemaakt. Al die uren op de bank zitten met een kromme houding, dat tillen wat nét iets te zwaar was of al dat sjouwen met de (klein)kinderen... en zo zijn er talloze redenen te noemen die rug slijtage veroorzaken.

Het kan ook komen doordat we al die jaren een verkeerde houding hebben aangenomen en de rug is iets scheef gegroeid, dit kan ook voor problemen zorgen.

 

Gaat rugpijn vanzelf weg?

Tot voor kort dachten onderzoekers dat rugpijn vanzelf geneest of verdwijnt.

We hebben echter geleerd dat dit niet waar is. Een recent onderzoek toonde aan dat wanneer rugpijn niet wordt behandeld, deze tijdelijk kan verdwijnen maar hoogstwaarschijnlijk zal terugkeren. Dat onderzoek toonde ook aan dat bij meer dan 33% van de mensen die (lage) rugpijn ervaren de pijn langer dan 30 dagen aanhoudt. Slechts 9% van de mensen die langer dan 30 dagen rugpijn hadden waren 5 jaar later pijnvrij.

 

In een ander onderzoek werd gekeken naar alle beschikbare informatie over de natuurlijke geschiedenis van rugpijn. De resultaten toonden aan dat rugpijn niet vanzelf verdwijnt wanneer het het wordt genegeerd en niet wordt behandeld. Uit diezelfde onderzoeken blijkt dat rugpijn de mensen die klachten hebben nog lange tijd na de eerste verschijnselen blijft treffen.

 

*Bron: Gratis E-book "Alles over Rugklachten" , download het e-book hier gratis

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven de €45

Gratis advies

Stuur ons een bericht via de whatsapp knop of via de mail!

30 Dagen gratis uitproberen

Niet tevreden, geld terug garantie

Zonder medicatie of operaties

Natuurlijke oplossingen voor een rechte rug